Expositie ‘Jan van Krieken, Ralph Lambertz en 30×30’

Expositie ‘Jan van Krieken, Ralph Lambertz en 30×30’ in Nieuwe Ruimte.


Op 30 juni 2019 om 15.00 uur is de officiële opening van de expositie ‘Jan van Krieken, Ralph Lambertz en 30×30’ in Nieuwe Ruimte in Velp.

In Nieuwe Ruimte start dit weekend een expositie in drie delen. In de voormalige bibliotheek in Velp is werk te zien van de kunstenaars Jan van Krieken (schilderijen en grafisch werk) en Ralph Lambertz (sculpturen). De donateurs van Nieuwe ruimte vormen het derde deel. De kunstenaars maakten een werk van 30 x 30 cm. Die werken hangen bij elkaar op één wand. De meeste kunstwerken zijn voor deze expositie extra gunstig geprijsd. De expositie start op zaterdag 29 juni 2019. De officiële opening is op zondag 30 juni 2019 om 15.00 uur. De opening wordt opgeluisterd met een exclusief optreden van Captain Jetlag and the City Hoppers. Daarmee komt een stukje Arnhemse popgeschiedenis weer tot leven. De expositie duurt tot en met 25 augustus 2019.

Jan van Krieken van Huessen

De schilderijen, foto’s, tekeningen en collages van Jan van Krieken van Huessen (1942) kenmerken zich door de vele over- en door elkaar geschilderde lagen.

Door de caleidoscopische, kleurrijke weefsels van vorm en inhoud ontstaan verhalende, soms verwarrende, uitdagende en cryptische werken.

De schilderijen bieden plaats aan een samenspel van gelijke, zwervende en complementaire beeldende gegevens. Ze vormen uiteindelijk een nieuwe schilderkunstige eenheid. Schilderijen waarmee aan onze perceptie en verwachtingen gemorreld wordt.

Een steen in het vijvertje achter zijn huis in Huissen / Lingewaard vormt voor deze kunstenaar ook een belangrijke inspiratiebron, evenals aan Alchemie en Zen ontleend gedachtegoed. Begrippen als  mooi en lelijk geëlimineerd. Onbeduidend wordt belangrijk en belangrijkheid wordt onbeduidend.

Jan van Krieken van Huessen  probeert in zijn acryl- en olieverfschilderijen zijn rusteloze, kolkende, bruisende, soms raadselachtige gedachten te temmen in een stilstaand beeld. Het ontlokte ooit een recensent de uitspraak :,, Ik kan er geen chocola van bakken.’’

De kunstenaar nodigt u hierbij uit zijn werk te bekijken als waren het opgebouwd uit de eindeloze kleurrijke, verrassende en toevallige wetmatige patronen van gekleurde stukjes glas , in een tegen het licht gehouden ronddraaiende caleidoscoop.

U kunt die stukjes glas in uw gedachten vervangen door stukjes spiegel.

Ralph Lambertz

Om een afstand te maken met de ons dagelijks omringende dingen, voorwerpen maak ik gebruik van ongebruikelijke materialen zoals verbrand hout, kaarsen, piepschuim etc. Of door een voorwerp 25 keer te vergroten tot enorme sleutelhangers met het voordeel dat ik, wat bij sleutelhangers gebruikelijk is, een vrijbrief heb om er willekeurig objecten aan te hangen, van dildo’s tot christusafbeeldingen.

Deze dingen, voorwerpen die wij dagelijks zien zijn vrijwel altijd ‘echt’, reëel in een reeële wereld. In beelden zoals ‘Napoleon rijdend over de Alpen’ heb ik gebruik gemaakt van een vage herinnering, een droombeeld: de vorm terug gebracht tot plompe aardappelige brokken, spierwit alsof het beeld uitgeknipt is uit de omgeving.

Afstand nemen, een andere kijk op de grote hoeveelheid dingen, voorwerpen die ons omringen vind ik spannend en uitdagend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *