Kunstenaar van de maand

Het is februari en dat betekent dat Nieuwe Ruimte in Velp een nieuwe Kunstenaar van de Maand heeft. Deze keer is dat Lex Loman.

Lex werkt part-time als beeldend kunstenaar en doet dit naast een baan in de thuiszorg. Na zijn opleiding aan de Kunst Academie heeft hij, begin jaren ’80, enige tijd full-time als kunstenaar gewerkt. “Maar toen kwam er een gezin,” legt hij uit, “en moest er brood op de plank komen.” Waarna hij dus in de thuiszorg terecht kwam, een hele andere richting en een die misschien, op het oog, totaal anders lijkt dan een carrière in de kunst. Toch versterkt het werk de kunst. Lex legt uit: “ik vind [werk in de thuiszorg] een hele goede aanvulling op mijn kunst, want ik wordt regelmatig geconfronteerd met ellende, en dat is ook een beetje mijn thema. Mijn thema’s zijn ook drama en ellende en dan mens gerelateerd.”

Lex Loman - Sebastiaan Torenhof

Foto: Sebastiaan Torenhof

Lex Loman omschrijft zijn eigen stijl als expressionistisch. Het is een soort Nieuw Realisme vermengt met expressionisme. “Ik schaar mezelf,” vertelt Lex, “en dat klinkt een beetje pretentieus, onder de noemer Post-Human Beweging, en dat wil zeggen dat je wel met mensen bezig bent in de kunst maar niet op een hele traditionele manier.”

Deze stijl combineert hij met de verhalen die hij in zijn werk tegenkomt, waar hij iedere dag zijn inspiratie opdoet. Als hij schildert dan ontstaat een kunstwerk. Waarbij het heel goed mogelijk is dat het er een situatie op het doek verschijnt die hij jaren geleden heeft meegemaakt, maar waarbij het ook meer om een indruk en gevoel gaat dan om een specifieke cliënt. “Soms ontstaan situaties op het doek die ik me van jaren geleden herinner,” legt hij uit. “Ik krijg een indruk en onbewust vertaal ik die indruk naar een beeld en soms kan ik nagaan waar mijn beeld van dat moment mee te maken heeft, en soms ook niet.” Dit levert werken op die mensen laten zien, maar meer dan een mens laten ze een gevoel zien. Een emotie.

Lex is nagenoeg ieder weekend in zijn atelier te vinden. Ook maakt hij met grote regelmatig tekeningen, die hij deelt op Facebook. Tekeningen die, net als zijn schilderijen, kunnen gaan over menselijke emoties, of over de actualiteiten. “Ik richt mijn leven er ook echt op in,” antwoordt Lex, op de vraag waar hij de tijd en energie vandaan haalt, naast zo’n veeleisende baan, “ik heb wel vrienden, maar een paar vrienden, dus ik heb niet veel sociale contacten, buiten mijn familie. De focus ligt op creativiteit, want dit moet gewoon gebeuren.”

Dat deze focus interessante werken oplevert mag duidelijk zijn, Lex Loman is ook niet voor niets geselecteerd als Kunstenaar van de Maand, bij Nieuwe Ruimte. En dat zijn werken niet altijd even vrolijk zijn, mag dat niet in de weg staan. “Negative emoties maken het leven interessant,” legt hij uit, ”stel je leeft in een wereld dat een paradijs is, dat is eigenlijk ook heel saai. De ellende brengt ook een soort beweging met zich mee. Ik denk dat dat wel een beetje de omschrijving moet zijn.”

De werken van Lex Loman zijn de hele maand februari 2020 te bewonderen in Nieuwe Ruimte aan Den Heuvel in Velp. En ook zal hij bij toekomstige exposities zijn werk met de wereld delen.

Voor meer informatie:

Dit artikel is geschreven door Sebastiaan Torenhof.