Expositielocatie: De Oranjerie in Dieren

Nieuwe Ruimte heeft, naast het podium in Velp, een tweede podium voor de Rhedense professionele kunstenaars. Dat is De Oranjerie in Dieren. Deze is gelegen in het Carolinapark, Hogestraat 9a, 6953 AN Dieren.

Renneke van der Linden

Renneke van der Linden (Pakistan , 1968 )schildert al jaar en dag met plezier van reizen, mens en dier. 

Voor de expositie bij de Oranjerie op de Hogestraat 9A te Dieren bracht ze dan ook een flink aantal dierenschilderijen met zich mee, verder van haar geboorteland Pakistan en reizen die haar inspireerden, zoals naar Cuba ( de sinaasappeloogst ) en Kenia (zebrapad ) en de Moezel ( Dl) en Frankrijk, maar ook van nog dichter bij huis zoals de vijver achter het huis en de dieren thuis ( honden, katten ) 

In de Oranjerie hangt het werk gedurende de maanden maart, april en mei, met een feestelijke opening op 25 februari in de middag, hopelijk met muzikale omlijsting . De openingstijden van de uitspanning in het prachtige parkje vlakbij het station zijn van 10.00 uur tot 18.00 uur, van woensdag t/m zondag, en het werk is te koop, vraag bij de bar naar de prijslijst en informatie over de overhandiging van het desgewenste schilderij. 

Annemarie van Ulden

Annemarie van Ulden exposeert haar werk in de Oranjerie in het Carolinapark in Dieren

Vanaf 16 juli 2023 is haar werk 3 maanden lang te zien tijdens de openingstijden: woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00.

De opening is zondag 16 juli 2023 om 14.00 uur.

Annemarie van Ulden is beeldend kunstenaar en illustrator en is 5 maanden geleden van Schiedam naar Dieren verhuisd. Haar atelier heeft ze nu aan huis aan de Prinses Irenelaan.

Annemarie werkt regelmatig in opdracht, zowel als portrettekenaar als illustrator voor bijvoorbeeld de Raad van Kerken NL, maar ook voor particulieren en uitgeverijen. Zij heeft onder meer het tapijt in de Grote of Sint Janskerk in Schiedam ontworpen. 

Haar kinderen zijn vaak een inspiratiebron, zo maakte ze een olieverf portret van haar zoon in de prachtige emotionele rol van Romeo die hij danste in het ballet Romeo en Julia.. Ze heeft zich door Carel Fabritius laten inspireren wat betreft de schildertechniek (is ongeveer tijdgenoot van Shakespeare).  3 jaar geleden is haar getekende portret Mevrouw van Os genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs en tentoongesteld met de andere genomineerde kunstwerken in Slot Zeist.

Haar illustraties zijn meestal poëtische inktschilderijtjes en de portretten persoonlijke ontmoetingen. Ook droomwerelden en wezens in inkt en gouache, die intuïtief ontstaan, al dan niet voortkomend uit een verhaal, komen tot leven in haar atelier. “Mijn vrije werk is vooral gebaseerd op mijn verwondering over de schoonheid van het kleine: een ui bijvoorbeeld. Ook werk ik droedels uit, daarmee laat ik mijn fantasie de vrije loop” Annemarie houdt van werken met heel natuurlijke materialen. Zo heeft ze geschilderd met rivierklei en inkt van de inktzwammen die ze vond. Met amberbladeren vormde ze “Leafjes”; een soort natuurwezens.

In de Oranjerie is een selectie van schilderijen en portretten te zien, waaronder ook haar nieuwste werken “Forest” die geïnspireerd zijn op de natuur in haar nieuwe omgeving.

www.annemarie-van-ulden.nl


Karin Witteveen

Van 19 maart tot 15 juni 2023 hangt het werk van Karin Witteveen in de Oranjerie te Dieren. De opening is Zondag 19 maart 2023 om 16.00 uur.

Informatie over Karin Witteveen:

‘Mijn schilderijen laten zien waar ik mij over verwonder. Deze beelden kom ik tegen in mijn omgeving en doen mij verwonderen. Ze doen mij stilstaan in het hier en nu. Ze geven mij een “wauw” moment en doen me beseffen dat ik leef. Ik voel me krachtig. Geluk zit in kleine dingen. Als je je ogen opent en om je heen kijkt beleef jij het misschien ook. 

Deze geluksmomenten kom ik vooral buiten tegen. Soms als ik onderweg ben in de auto. De zon komt net boven en zorgt ervoor dat het nog net even wat kouder wordt. De mist hangt boven de velden en zorgt voor een prachtige kleur groen. Soms is er geen lucht, lijkt het alleen maar een dichte muur. Soms is er oneindigheid, in de mooie kleuren van het wolkenlandschap. 

Op vakantie

Met mijn ouders en zus op vakantie. Ik genoot van de wandelingen die we maakten. Maar wat hoorde ik vaak mijn ouders zeggen: Karin, loop toch eens door! Als ik weer eens achteraan aan het slenteren was. Ik zag mooie bloempjes, steentjes en beestjes onderweg. Dat heb ik altijd gehouden. Tijdens mijn duikavonturen moest mijn buddy me vaak zoeken omdat ik weer achteraan in de groep zwom omdat ik overal mooie visjes, kreeftjes en koraal zag waar anderen geen aandacht voor hadden. Maar ik zag ze allemaal. 

Schilderijen maak ik omdat het eruit moet. Als ik op de fiets heb gezeten, en een mooie zonsopgang heb gezien maak ik een foto. Ik sta echt even stil (en dat als wielrenner!) om te genieten van het moment en van het moois dat ik zie. Ik besef me weer eens dat we gelukkig mogen zijn met zulke momtenten in ons gehaaste leven.  Ik fotografeer de momenten en neem die beelden mee in mijn hoofd. Maar mijn gevoel zegt dat het eruit moet! De drang om het eruit te gooien is groot. En dat doe ik op het doek. 

Ik laat zien hoe groots de natuur is. Dat de natuur zelfs lelijke dingen mooi kan doen lijken. De natuur doet ons beseffen dat we stil mogen staan. Proef die geluksmomenten…

 

Tot 11 januari 2023 hangt er werk van Roland Sips en Carin Unverzagt.

Daarna is Jasper van Deutekom de nieuwe exposant en zijn werk zal te zien zijn tot 14 maart 2023.

De officiële opening zal plaatsvinden op zaterdag 14 januari om 16.00 uur. 

Informatie over Jasper van Deutekom:

Als klassiek geschoold tekendocent heb ik mijn basis in het tekenvak. 

Kijken, zien en vertalen van het beeld. De vertaling van het gekozen onderwerp, gevangen in een foto, is in mijn hoofd al ontstaan.
Vaak is het een momentopname, een snapshot, een impressie. De toevalligheid van de compositie maakt de momentopname nog sterker. Ik ben een romanticus, kijk om mij heen en zie beelden die geschilderd moeten worden. “Keus voor het onderwerp is geraakt worden door het moment.
Ik ben sinds 2018 zelfstandig kunstenaar en werk vanuit mijn atelier in Arnhem. Hier geef ik ook schilderlessen. 

Mijn inspiratie haal ik uit de dagelijkse  wereld om mij heen. Mijn schilderstijl bevindt zich op het grensvlak tussen Impressionisme en realisme.  Hoewel opgeleid tot tekendocent, (30 jaar voor de klas)  heb ik de afgelopen 20 jaar via trial & error, soms intuïtief keuzes makend en vooral heel goed kijkend  schilderen geleerd en mijn eigen stijl ontwikkeld. Mijn onderwerp keuzes zijn divers waarbij ikzelf de verbindende factor ben. Dat is mijn kijk op de wereld om mij heen. 

‘Jasper van Deutekom  gebruikt voor zijn schilderijen de afbeelding als uitgangspunt om de relatie vast te leggen tussen de mens en zijn omgeving. Hij lijkt in zijn schilderijen niet uit te gaan van de harmonie in de relatie maar geeft het onderwerp eerder vragen mee. Naar wie of wat wordt er gekeken, waar wordt op gewacht, wat is er gebeurd of gaat gebeuren ………. ‘

‘Dit alles doet hij met speelse precisie.  Alles is herkenbaar maar tegelijkertijd  verraadt hij niet het hele verhaal. Wat aandacht moet krijgen krijgt aandacht. Hij is in staat om een wereld te creëren die de toeschouwer een duw geeft in een richting die hij/zij zelf mag bepalen.’ (Citaat H.Tietema, Galerie in de Kerkstraat, Arnhem)

Vertegenwoordigende Galeries:

Galerie Kunst of Art. Zutphen, Laag Keppel

Galerie in de Kerkstraat. Arnhem

Grachten Galerie. Utrecht

Rustig oversteken


1 thoughts on “Expositielocatie: De Oranjerie in Dieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *