Lezingen en activiteiten Nieuwe Ruimte

Zaterdag 14 september 2019: Caroline Kortenhorst met doorlopende gedichten in verpakking. 

Tijdens de expositie ‘Plekken van plezier’ geeft Willem Kranendonk een interessante lezing.

DE BIENNALE VAN VENETIË

strijdtoneel en plek van plezier

een lezing door Wim Kranendonk

zondag 22 september – aanvang 15.00 uur – entree € 5

plaats: NIEUWE RUIMTE

Den Heuvel 32, Velp

DE BIENNALE VAN VENETIË

Strijdtoneel en plek van plezier

De Biennale van Venetië is ‘s-werelds oudste, grootste en meest prestigieuze tweejaarlijkse expositie van beeldende kunst. Elke keer opnieuw trekt zij honderdduizenden bezoekers en is zij voor kunstliefhebbers een ultieme plek van plezier.

Tegelijkertijd is de Biennale een strijdtoneel, een competitie tussen nationale staten die zich laten vertegenwoordigen door hun “beste” kunstenaars.

In de lezing zal ik eerst schetsen waar de Biennale vandaan komt. Het verhaal begint bij het Londense Crystal Palace en de grote wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. Dan vertel ik iets over de oprichting van de Biennale zelf en over haar eigenaardige structuur, die nu al meer dan een eeuw lang om de twee jaar bijna onveranderd wordt herhaald.

Ik zal vervolgens stilstaan bij enkele van de bekende landenpaviljoens, die elk in hun architectuur een ideaal belichamen van nationale identiteit. De kunstenaars bevinden zich in die paviljoens dus bepaald niet op neutraal terrein. Het werk dat zij er tonen is niet zelden een reactie, een commentaar of een kritiek op op dat ideaal.

Tenslotte keren we terug naar het plezier, om precies te zijn naar de allereerste Biennale in 1895. Die begon namelijk met een enorm schandaal, dat grotendeels verantwoordelijk was voor het ongekende succes van die tentoonstelling. Een gebeurtenis die aantoont dat de vonk die kan overslaan tussen kunstwerk en publiek oncontroleerbaar is en zich niets aantrekt van alle officiële verwachtingen en belangen.

Lezingen Gerrit van Middelkoop

In Nieuwe Ruimte is op zondag 6 en 13 oktober 2019, naast de thematentoonstelling, een toegevoegde expositie te bezoeken die het thema “Plekken van plezier” belicht vanuit een Velps gezichtspunt, met vooral veel aandacht voor dat wat hier in de omgeving verdwenen is. Om 15 uur zal de samensteller, Gerrit van Middelkoop, de bezoekers meenemen op een virtuele dagtrip door Velp langs die verdwenen en veelal vergeten plaatsen van vertier. Met behulp van fotoprints, maquettes, teksten en projecties worden de herinneringen opgehaald aan een zestiental, ooit opzienbarende attracties in Velp en omstreken. Natuurlijk komt de wonderplant van Daalhuizen aan bod. De plant die ooit zoveel nationaal opzien baarde dat men van heinde en ver naar Velp toe kwam om dat fenomeen met eigen ogen te aanschouwen. Om de belangstelling in goede banen te leiden werd er een merkwaardige stellage gebouwd. Voor deze gelegenheid is er speciaal een maquette op schaal nagebouwd om die geschiedenis weer leven in te blazen.

Met name Velpenaren en Velpenezen worden uitgenodigd om deze middag hun geheugen op te frissen en persoonlijke verhalen te delen zodat bv. eindelijk het raadsel van de hoge duikplank van Bad Beekhuizen kan worden opgehelderd.

Aanvang 15 uur, entree 5 euro