Lezingen en activiteiten

Activiteiten en lezingen op de zondagen tijdens expositie ‘Gefundenes Fressen’:

Zondag 26 januari 2020:

‘Oneindig het begin’

Tijdens Gefundenes Fressen zijn er bijna iedere zondag speciale activiteiten. Kunstenaar en dichter René Hugo Kijne bijt 26 januari het spits af met ‘Oneindig het begin’, waarin hij het afgelopen jaar 2019 verwoordt en het tevens tot beeld brengt als Gefundenes Fressen. Zijn voordracht begint om 15.00 uur bij een muur die hij zelf heeft ingericht met collages en gedichten over de komende twaalf maanden.

René Kijne (in zijn eigen woorden):

Hij is René Hugo Kijne die zoekt naar de onschuld in de taal achter de woorden. De poëzie van het zwijgen in het voortgaan der dingen. De loop van het zijn dat als muziek het oor teistert, het oog omarmt, doorsijpeld in het zijnde. Het niet weten van de kennis. Dat alles en het al, in zo’n zestig minuten eeuwigheid. Een iets om niet te vergeten.

De entree is € 5 en gratis voor donateurs.

Zondag 2 februari is er een optreden van Henk Boogaard, die met zijn cabareteske liedjes teruggrijpt naar de tijd dat hij een groente- en fruitrijk dieet volgde.

De entree is € 5 en gratis voor donateurs.

Zondag 16 februari wordt een drukke middag met lezingen van gastexposant en topkok Angélique Schmeinck (onder meer bekend van 24Kitchen) en Marieke Karssen, die het over voedselbossen gaat hebben.

Verder trakteert ons bestuurslid Ellie Wouda, die 16 februari jarig is, de bezoekers op een bijzonder optreden van Karoline Kamosi. Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Leki

De entree is € 5 en gratis voor donateurs.

Zondag 1 maart 2020 om 15.30 uur.

“We hadden bijna niets, alleen heel veel liefde, en dat hadden we samen met elkaar”

Intiem portret van de voormalige woongemeenschap in de Havikerwaard

Beeldend kunstenaar Gerrit van Middelkoop brengt in een kunstzinnige installatie een bijna vergeten aspect van de Havikerwaard in De Steeg in beeld. In een soort van panorama met een diameter van ruim vijf meter zijn honderden vintage-foto’s op ooghoogte gemonteerd. 

De kunstenaar trof, in voorbereiding op de voorstelling “DE WEERT” op de Facebookpagina van de Havikerwaard een grote hoeveelheid amateurfoto’s met begeleidende teksten aan die de intimiteit van een kleine en hechte woongemeenschap voelbaar maken. Deze foto’s komen uit de plakboeken van de vroegere bewoners van wat wel het achtste dorp van Rheden werd genoemd. 

De grote charme zit in het feit dat het foto’s betreft die met de vroegste amateurcamera’s gemaakt zijn. Agfa Klack en Kodak Instamatic maakten het vanaf de jaren vijftig voor een ieder mogelijk om zijn of haar omgeving te vereeuwigen. Niet geremd door academische normen en opvattingen hoe het zou moeten, maar gewoon recht uit het hart met je eigen wereld als onderwerp. Een rolletje met slechts twaalf opnames maakte de keuze bij het afdrukken zo belangrijk dat bij iedere druk op de knop de adrenaline stroomde. Pas na terug-ontvangst uit het fotolaboratorium waren de resultaten te zien, niet terug te draaien en te kostbaar om weg te gooien. Eerlijker kan het niet. 

Het vormt een groot contrast met de manier waarop we tegenwoordig omgaan met onze digitale beeldcultuur. Nu zie je precies op je beeldschermpje hoe je onderwerp is gekaderd, je drukt zo vaak je wilt de knop in, wat niet bevalt gaat direct de digitale prullenbak in en de overgebleven plaatjes  bewerk je met een simpel computerprogrammaatje. En dat gaat zo eindeloos door.

Wanneer je de kunst-installatie in Nieuwe Ruimte binnenstapt word je ondergedompeld in een wereld die verdwenen is. Een min of meer geïsoleerde enclave waarbinnen, tot midden jaren zeventig, een grote gemeenschapszin heerste.

Te zien in Nieuwe Ruimte, den Heuvel 32, Velp

Van 1 februari t/m 29 maart

Zaterdagen en zondagen van 12 tot 17 uur.

Op zondagmiddag 1 maart om 15.30 uur zal Gerrit van Middelkoop meer vertellen over het onderwerp van de installatie.

Toegang is gratis.

Zondag 15 maart 2020:

Op de finissage van ‘Gefundendes Fressen’ geeft René Kijne om 15..00 uur wederom acte de présence met zijn jaargedicht! Dit mag U niet missen!

‘Oneindig het begin’

Tijdens Gefundenes Fressen zijn er bijna iedere zondag speciale activiteiten. Kunstenaar en dichter René Hugo Kijne beet op 26 januari de spits af met ‘Oneindig het begin’, waarin hij het afgelopen jaar 2019 verwoordt en het tevens tot beeld brengt als Gefundenes Fressen. Zijn voordracht begon om 15.00 uur bij een muur die hij zelf heeft ingericht met collages en gedichten over de komende twaalf maanden. Wij zijn zeer verheugd dat René jullie deelgenoot wil maken van zijn oeuvre van afgelopen jaar.

René Kijne (in zijn eigen woorden):

Hij is René Hugo Kijne die zoekt naar de onschuld in de taal achter de woorden. De poëzie van het zwijgen in het voortgaan der dingen. De loop van het zijn dat als muziek het oor teistert, het oog omarmt, doorsijpeld in het zijnde. Het niet weten van de kennis. Dat alles en het al, in zo’n zestig minuten eeuwigheid. Een iets om niet te vergeten.