Rondleiding op de expositie ‘Tijdgeest’

Nieuwe Ruimte start weer met activiteiten op zondagmiddag in Velp. Op 20 januari 2019 is er een rondleiding op de expositie ‘Tijdgeest’.
Kunstenaars Rob Chevallier en Rob van Oosten vertellen achtergronden, anekdotes en leuke, boeiende en verrassende verhalen over de kunstwerken en hun makers.
Enkele kunstenaars zijn zelf aanwezig om toelichting te geven op hun werk. De rondleiding in Nieuwe Ruimte, Den Heuvel 32, begint om 14.00 uur. Entree: 5 euro, inclusief koffie en thee vooraf en in de pauze.
Gratis entree voor donateurs van de Stichting Nieuwe Ruimte.

Expositie ‘Architectuur’ en lezingen op de zondagmiddagen in Nieuwe Ruimte.

26 JANUARI Start van de expositie ‘Architectuur, met werk van ca. 40 kunstenaar. Gastexposanten zijn deze keer: Marcel Doorduin, Sander Grefte, Ben Haggeman, Redmer Hoekstra, Bard Sloven, Henk van Trigt en Carla Zegers. 12.00 – 17.00 UUR
27 JANUARI Officiële opening van de expositie ‘Architectuur’.
Presentatie +  Interview over drie pleinen in de gemeente Rheden: Oranjestraat (Velp, Gerrit van MIddelkoop), Amaliaplein (De Steeg, Ruud-Jan Kokke) De Overtuin (Velp, Eugène Terwindt).
15.00 UUR
2 FEBRUARI René Kijne: ‘Dichtplein in Velp’  voordracht van gedichten in het kader van de landelijke Poëzieweek 2019. 15.00 UUR
3 FEBRUARI Film over architectuur: Jan van Venrooy filmt onder andere interviews met Bas Maters, Jan van IJzendoorn en Wim Korvinus.

 

 

 

Officiële opening van de ‘lockers’ Kunstwerken van kunstenaar uit Rheden en omgeving, op klein formaat voor een prettige prijs te koop.

15.00 UUR
10 FEBRUARI Architect Hans Pietersma vertelt over zijn werk bij het Gelders Genootschap 15.00 UUR
17 FEBRUARI Architect Alberto Kerkhof (Arnhem) over het beroep architect en de relatie tussen architectuur en kunst 15.00 uur.

 

 

 

Film over architectuur: (zie 3 februari)

15.00 UUR
24 FEBRUARI Lezing van Wim Kranendonk:
Imaginaire architectuur in recent werk van Nederlandse kunstenaars.
15.00 UUR
3 MAART Workshop/lezing van architect Rokus van den Akker over bouwen met lego 15.00 UUR
10 MAART Rondleiding op de expositie 15.00 UUR

 

Zaterdag 2 februari 2019, 15.00 uur

Hoorbaar ongehoord                                                                                        
jaargedicht 2018

rené hugo kijne

Voor de inmiddels vierde keer, nadat hij erachter kwam met zijn wekelijkse poëmen eigenlijk een jaargedicht te schrijven, gaat René Kijne weer zo’n lang gedicht in zijn geheel laten horen. 

Hoorbaar ongehoord is de dwarse titel. En dwars is de inhoud.  Als een monnik maakt hij zijn schrijven tot een beeld. Pogend de tijd te vangen in om verbeelding smekende beelden uit de werkelijkheid, schept hij eigentijdse getijdenboeken. In tegenstelling tot de middeleeuwse monniken is bij hem echter geen sprake van devotie, verre van. Hoewel, tot inkeerkomen kan geen kwaad. Zowat de enige plek waar dat nog kan is die van de bijna kunst,  de ultieme vrije expressie in het kleinste kamertje. Sinds jaar en dag gezien en gebruikt als secreet, of het privaat,  eigenlijk dé plaats voor onze retirade.

Eerder schreef hij dagelijks zijn ‘pleepoëmen’, zoals hij ze noemde, naar de ruimte waarin hij ze nog steeds ophangt. De nodige heeft hij afgescheiden. Nu krijg je de  gelegenheid, in Nieuwe Ruimte, zelf het gehele poëem in een keer te ondergaan. Misschien zelfs letterlijk in ten onder gaan, of, minstens er wat van te vinden. De tijd, ongeveer zo’n zestig minuten, zal ’t leren. En anders wel de duur, voor de één een eeuwigheid, een ander: de Eeuwigheid. Voor weer anderen een te kort moment, niet passend in  de tijd. Want, zoals hij het zelf beschrijft: Hoorbaar ongehoord is een symfonie in taal, georkestreerd voor één instrument: het woord. Zijn woord, met de schrijver/componist als dirigent en uitvoerend orkest. Soms wordt hij begeleid met toeters en cymbalen. Het eind is als na elk concert: immer en altijd applaus, al of niet  begeleid met gefluit of boegeroep.

(Tekst René Kijne)

 

Wim Kranendonk, Lezing Nieuwe Ruimte, 24 februari 2019, Aanvang 15 uur

Imaginaire architectuur in recent werk van Nederlandse kunstenaars.

Een lezing over architectuur en architecturale ruimten in recent werk van een tiental Nederlandse kunstenaars die actief zijn in Arnhem, Utrecht, Amsterdam en Middelburg. 

De presentatie van hun kunst sluit aan bij het thema van de huidige tentoonstelling in Nieuwe Ruimte, en geeft daar tegelijk een bredere, landelijke dimensie aan.

Hoewel de gekozen kunstenaars soms direct reageren op bestaande bouwwerken, laten zij in hun werk toch vooral imaginaire structuren zien. Herinneringen, gewaarwordingen, gedachten en vermoedens kunnen de gedaante aannemen van straten, pleinen, kamers, huizen of zelfs hele steden – en andersom.  

Daar zal de lezing dus over gaan: over gewichtloze wolkenkrabber-kathedralen en flats als zachtgetinte meubels met intieme laden. Over precaire constructries en alarmerende perspectieven; over huizen vol duisternis, zwijgende loodsen, onbestemde doorgangen, een trappenhuis waar je slechts terloops passeert en niet blijft. Over gebouwen als sieraden, weefsels, dichtgegroeide oerwouden…